Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Seafood Krewetki w maśle YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Krewetki w maśle
Krewetki w maśle (lub krewetki na maśle) - wspaniałe żarcie, szybkie w przygotowaniu i tanie, które poznaliśmy na rejsie po Kanarach. Nasi współzałoganci, Czarek i Aneta Weiglowie sprzedali nam przepis, za co im wielkie dzięki! :-)

A pomyśleć, ile takie żarcie by w knajpie kosztowało... majątek!

Składniki
  • świeże krewetki królewskie, nie obierane (z łbami i odnóżami),
    ca 0,25 kg na łebka, choć amatorzy chętnie wciągną więcej :-)
    (ale warto dowiedzieć się w jakimś dobrym lokalnym sklepie, kiedy mają dostawy)
  • masło, ca 1/4 kostki na łebka
  • czosnek, ca jeden słuszny ząbek na łebka
  • cytryna
Wskazówki
  1. Obrać krewetki z łbów i odnóży, zostawiając pancerz
    (łeb odchodzi łatwo, nogi trzeba wyrwać trzymając za grzbiet).
    Niektóre osoby wolą także i pancerz zdjąć.
  2. Przepłukać, wrzucić na chwilę na osolony wrzątek (tak, żeby wypalić różne świństwa).
  3. Czosnek obrać, wycisnąć lub drobno pokroić.
  4. Roztopić masło na patelni, wrzucić czosnek.
  5. Dodać krewetki, mieszać kilka minut.
  6. Dodać cytrynę, zamieszać.
  7. Przerzucić do miski i podać z bagietką.
  8. Przed zjedzeniem zdjąć pancerz (choć wcześniej warto wyssać masełko z czosnkiem).
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Seafood


Podobne strony

Letnia sałatka krabowa

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Paella z owocami morza

Makaron z owocami morza