|
|
Imbirówka |
|
Imbirówka, lub wódka imbirowa - zacna nalewka, z gatunku bardziej wytrawnych.
Odpowiednio ostra, jednak bez przesadnego odcienia imbirowego.
Dojrzała, osiąga piękny, głęboki kolor.
Z ciekawszych wspomnień - podaliśmy ją do spróbowania
Anglikom na niezapomnianym grillu w Słowenii.
- 10 dag świeżego korzenia imbiru
- 2 cytryny
- 10 dag cukru
- 3 łyżki miodu
- 0,7 litra czystej wódki (40%)
- Imbir umyć, obrać i pokroić w plasterki.
- Cytryny umyć i pokroić na ósemki.
- Zalać wódką, dodać cukier i miód.
- Odstawić na 3 miesiące.
- Po tym czasie nalewkę zlać i odstawić do sklarowania
(ściągnąć rurką płyn, a osad przefiltrować).
- Po tym czasie trunek powinien dojrzewać w chłodnym miejscu
jeszcze co najmniej 3 miesiące (naprawdę warto poczekać).
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|