Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Nalewki Imbirówka YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Imbirówka
Imbirówka, lub wódka imbirowa - zacna nalewka, z gatunku bardziej wytrawnych. Odpowiednio ostra, jednak bez przesadnego odcienia imbirowego. Dojrzała, osiąga piękny, głęboki kolor. Z ciekawszych wspomnień - podaliśmy ją do spróbowania Anglikom na niezapomnianym grillu w Słowenii.

Składniki
  • 10 dag świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 0,7 litra czystej wódki (40%)
Wskazówki
  1. Imbir umyć, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Cytryny umyć i pokroić na ósemki.
  3. Zalać wódką, dodać cukier i miód.
  4. Odstawić na 3 miesiące.
  5. Po tym czasie nalewkę zlać i odstawić do sklarowania
    (ściągnąć rurką płyn, a osad przefiltrować).
  6. Po tym czasie trunek powinien dojrzewać w chłodnym miejscu
    jeszcze co najmniej 3 miesiące (naprawdę warto poczekać).
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Nalewki


Podobne strony

Nalewka malinowa

Nalewka na pigwie