Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Wódki Cytrynówka YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Cytrynówka
Cytrynówka, lub wódka cytrynowa - jedna z klasycznych wódek, o ładnym kolorze. Przepis rodzinny. Wystarczy kilka dni, by była gotowa.

Składniki
  • 0,5 litra wódki czystej (40%)
  • 1 duża lub 2 małe cytryny
  • cukru 1 łyżeczka lub 1 i pół
Wskazówki
  1. Sparzyć cytryny.
  2. Z jednej cytryny zdjąć skórkę bez białego. Drobno pokroić.
  3. Cukier rozpuścić w soku z jednej cytryny
    (może być ta sama, którą obraliśmy; z dwóch, jeżeli małe).
  4. Połączyć wszystkie składniki.
    Po 3 dniach spróbować, czy nie za gorzka.
    Zlać.
  5. Może też być wersja nie z wódką, a spirytusem.
    Wówczas więcej cukru i soku.
    Proporcje pół na pół spirytus z wodą.
    Dłużej też powinna się przegryzać.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Wódki


Podobne strony

Wódka na pomarańczy z kawą

Pigwówka

Wódka miodowa

Wódka kakaowa

Chodynówka