|
|
Pigwówka |
|
Moja ulubiona wódka.
Im dłużej stoi tym lepsza, bardziej szlachetna. Zdecydowanie warto poczekać.
Udało mi się pić 2-letnią. Gęsta, o ciemnym bursztynowym kolorze,
nieco słodka, choć jednocześnie cierpka. Piękna!
Pigwowiec to krzak i ma mniejsze, ale bardziej aromatyczne owoce.
Pigwa, z kolei, to drzewo; owoce ma większe, bardziej w kształcie gruszki.
- owoce pigwy lub pigwowca
- cukier (1 kg na 1 kg przygotowanych owoców)
- spirytus lub wódka czysta
- Owoce umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki.
I to najgorsza robota, bo są bardzo twarde!
- Zasypać w słojach cukrem.
- Przykryć gazą. Zostawić na ok. tydzień - do 10 dni.
- Zalać spirytusem rozmieszanym w proporcji 1:2 z wodą.
Jeżeli zalewamy wódką, to bez wody, a np. zamocnić spirytusem.
- Powinno stać ok. 2 tygodnie w zamkniętym naczyniu.
Po tym czasie zlać, a owoce wyrzucić.
Minimalny czas dojrzewania - 6 miesięcy.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|