|
|
Rolada biszkoptowa |
|
Pyszne, dość lekkie i efektowne ciasto.
Wymaga pewnej umiejętności rolowania, ale da się opanować. :)
- 1 szklanka mąki
- 15 dag cukru
- 4 jaja
- 0,5 szklanki wody
- skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1 kg jabłek do nadzienia rolady
- cynamon do jabłek, jak ktoś lubi
- coś na wierzch: lukier, polewa lub cukier puder
- Żółtka z cukrem utrzeć. Dodać wodę, cytrynę, mąkę i proszek do pieczenia.
- Ubić pianę z białek. Wymieszać ciasto.
- Wylać ciasto cieniutko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza 25-30 minut.
- Przygotować masę nadzienia: jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Posypać cukrem i cynamonem - do smaku. W garnku zgotować na pulpę, odparowując sok.
- Wyjąć ciasto gorące na ścierkę odwrotnie.
Odkleić papier do pieczenia (np. przykładając mokrą ścierkę - odchodzi bez problemu).
Szybko wyłożyć ciepłe jabłka na placek - po całości. Pomagając ścierką rolować roladę.
Uformowany rulon potoczyć. Niech stygnie w ścierce, utwardzając kształt.
- Zimne ciasto polać lukrem lub polewą cytrynową. Można też posypać cukrem pudrem.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|