Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Rolada biszkoptowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Rolada biszkoptowa
Pyszne, dość lekkie i efektowne ciasto. Wymaga pewnej umiejętności rolowania, ale da się opanować. :)

Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki wody
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg jabłek do nadzienia rolady
  • cynamon do jabłek, jak ktoś lubi
  • coś na wierzch: lukier, polewa lub cukier puder
Wskazówki
  1. Żółtka z cukrem utrzeć. Dodać wodę, cytrynę, mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ubić pianę z białek. Wymieszać ciasto.
  3. Wylać ciasto cieniutko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza 25-30 minut.
  4. Przygotować masę nadzienia: jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
    Posypać cukrem i cynamonem - do smaku. W garnku zgotować na pulpę, odparowując sok.
  5. Wyjąć ciasto gorące na ścierkę odwrotnie.
    Odkleić papier do pieczenia (np. przykładając mokrą ścierkę - odchodzi bez problemu).
    Szybko wyłożyć ciepłe jabłka na placek - po całości. Pomagając ścierką rolować roladę.
    Uformowany rulon potoczyć. Niech stygnie w ścierce, utwardzając kształt.
  6. Zimne ciasto polać lukrem lub polewą cytrynową. Można też posypać cukrem pudrem.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu