Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Tiramisu YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Tiramisu
Bardzo smaczny deser i prosty do wykonania. Z poniższych proporcji wyjdzie naprawdę sporo.

Składniki
  • 400 g sera mascarpone (lub 2 x 250 g)
  • pół szklanki cukru
  • 4 jaja
  • paczka cukru waniliowego (32 g)
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki alkoholu (może być wódka albo jak masz Advocat, czy Amaretto)
  • 250 g biszkoptów (ilość zależy od wielkości formy)
  • kubek zimnej kawy
  • odrobina soli
  • kilka łyżek kakao
Wskazówki
  1. Utrzeć żółtka z cukrem do białości.
  2. Miksujemy powyższe z serem, dodając alkohol i sok z cytryny.
  3. Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli (dla lepszego ubijania).
    Wymieszać pianę z masą tworząc jednolity krem.
  4. Na dnie formy układamy biszkopty i moczymy je rozczynem kawy wzmocnionej nieco alkoholem.
    Wykładamy połowę masy na biszkopty.
    Układamy kolejną warstwę biszkoptów i przykrywamy kremem.
    Na całość przez sitko szczodrze sypiemy kakao.
  5. Całość do lodówki na min. 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Rolada biszkoptowa