|
|
Babka piaskowa |
|
Leciutka, przepyszna babka, której przepis pochodzi od mojego Ojca.
Jemu wychodzi super!
- kostka masła (kiedy¶ 250 g, teraz 200 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 4 łyżki m±ki pszennej
- 4 łyżki m±ki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- co¶ na wierzch: lukier, polewa lub cukier puder
- Masło stopić w garnku.
- Całe jaja ubić z cukrem do puszystej masy (kilka minut).
- Do masy dosypać oba rodzaje m±ki i proszek do pieczenia.
Wymieszać. Dolać gor±ce masło. Wymieszać.
- Przelać ciasto do natłuszczonej formy na babki.
Piec na małym ogniu 1 godzinę i 15 minut.
- Polać lukrem lub polew± cytrynow± - gdy wystygnie.
Można też posypać cukrem pudrem - gdy jeszcze ciepła.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|