Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Pierniczki IPSOSowe YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Pierniczki IPSOSowe
Bardzo smaczne pierniczki, których przepis oryginalnie pochodzi z firmy Ipsos Polska. W któreś Święta Bożego Narodzenia, wraz z życzeniami do swych Klientów, załączyli ten przepis. Dziękuję! Warto zrobić pierniczki wcześniej, tak np. z 2 tygodnie i przetrzymać je w pudełku, aby dojrzały.

Składniki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 500-700 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • do dekoracji np. lukier
Wskazówki
  1. Masło z cukrem ubić mikserem. Dodać jaja i miód.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
    Dodać do masy maślanej i szybko połączyć wszystkie składniki.
    Włożyć do lodówki na godzinę (lub na noc).
  3. Stwardniałe ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na placki o grubości 3 mm.
    Wyciąć foremkami ciastka i ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.
    Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut (muszą być rumiane).
  4. Ostudzić i dekorować.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasteczka


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa