|
|
Pierniczki IPSOSowe |
|
Bardzo smaczne pierniczki, których przepis oryginalnie pochodzi z firmy Ipsos Polska.
W któreś Święta Bożego Narodzenia, wraz z życzeniami do swych Klientów, załączyli ten przepis. Dziękuję!
Warto zrobić pierniczki wcześniej, tak np. z 2 tygodnie i przetrzymać je w pudełku, aby dojrzały.
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jaja
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 500-700 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- do dekoracji np. lukier
- Masło z cukrem ubić mikserem. Dodać jaja i miód.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Dodać do masy maślanej i szybko połączyć wszystkie składniki.
Włożyć do lodówki na godzinę (lub na noc).
- Stwardniałe ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na placki o grubości 3 mm.
Wyciąć foremkami ciastka i ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.
Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut (muszą być rumiane).
- Ostudzić i dekorować.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|