|
|
Krem Brulee |
|
Cudowny deser i wydaje się, nie taki znów trudny.
Jednak mi za pierwszym razem nie wyszedł...
Poniżej opis przygotowania, wypróbowany 3krotnie - wychodzi!
A pierwszy raz jadłam go we Francji,
podczas jednej z naszych wypraw jaskiniowych.
Z pozostałych białek można zrobić roladę bezową
lub same bezy.
- 500 ml słodkiej śmietanki 36%
- 6 żółtek
- laska wanilii
- 2 łyżeczki białego cukru
- cukier waniliowy - 16 g
- cukier na karmel (np. brązowy) - 5 łyżek
-
W rondelku powoli zagotować śmietankę z laską wanilii przeciętą, razem z wydrążonymi ziarenkami i
cukrem waniliowym. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Wyjąć laskę wanilii.
-
Żółtka ubić z białym cukrem, ale nie do końca, nie na puszysto.
Dolewać stopniowo ciepłą śmietanę; po łyżce, za każdym razem mieszając; nie trzepaczkami,
starając się nie napowietrzać kremu.
Ma on być gładki, sztywny i błyszczący.
Mi niestety wychodzi zbyt rzadki, płynący. Podgotowałam na parze (garnek w garnek) z kilkanaście minut,
mieszając dość często, odparowując nieco.
-
Mieszaninę przelać do kokilek - płaskich naczyń do zapiekania. Napełniać foremki, wlewając krem przez sitko.
Istotne jest, by warstwa nie była zbyt gruba, max 2 cm na wysokość.
Jeżeli krem jest zbyt puszysty, zdjąć górną warstwę piany.
-
Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
Ustawiam miseczki w większej blasze i nalewam warstwę wody, by krem się lepiej piekł. Jeśli temperatura
będzie za wysoka, zawartość zacznie wrzeć i powstanie jajecznica.
Pod koniec pieczenia można sprawdzać jego konsystencję lekko potrącając miseczkę.
Gotowy krem rozpoznajemy, gdy na powierzchni potrącanego kremu przestaną powstawać fale.
-
Ostudzony krem wstawić do lodówki na kilka godzin.
-
Przed podaniem krem w miseczkach posypać warstwą brązowego cukru i skarmelizować, aby cukier się rozpuścił i
lekko zarumienił. Tworzy się charakterystyczna cienka skorupka karmelu.
Do jej uzyskania najlepszy jest palnik gazowy. Niby można opiec na silnym grillu, ale mi się nie udawało...
Taki palnik można kupić w zestawach z miseczkami do brulee lub samodzielnie w sklepie Duca.
Krem posypać cienką warstwą cukru i opalić palnikiem.
Skorupka powinna być dość ciemna i jednolita, ale nie spalona.
Warstwa cukru nie powinna być za gruba, bo się słabo rozpuści i na dodatek skorupka będzie za gorzka.
Od razu podawać.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|