Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Słonina YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Słonina
Nietypowa zagrycha, pochodząca z dawnych czasów, gdy jeszcze były prawdziwe słoniny. Ale, będąc ostatnio na Litwie, tuż obok Gaładusi, udało nam się kupić super słoninę. Doskonała do czystej zmrożonej wódeczki!

Składniki
  • słonina surowa w kawałku
    istotne jest, by była gruba, tak na 5 cm lub więcej
  • sól
  • papryka słodka w proszku
  • sporo świeżego czosnku
Wskazówki
  1. Najpierw dzielę słoninę na kawałki do podania 'na raz' - taki pasek szerokości ok. 8 cm.
    Oczywiście jeżeli mamy większy kawałek słoniny. :)
  2. Usuwam skórę.
  3. Natrzeć słoninę grubo solą i papryką.
    I włożyć do zamrażalnika. Najmarniej na dobę.
  4. Podawać taką zmrożoną.
    Do tego ostry nóż, chleb i czosnek w plasterkach
    (słoninę na chleb, czosnek na słoninę, posolić).
    Smacznego!
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki


Podobne strony

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Rolada serowa