Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Ciasto bananowe YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Ciasto bananowe
Pyszne ciacho do kawy. Maja serwowała nam je w pracy wielokrotnie, za co jej wielkie dzięki!

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół kostki masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
    (nic się nie stanie, jak weźmiemy cukier kryształ)
  • 2 jajka
  • 2 i 1/3 szklanki rozduszonych bananów
Wskazówki
  1. W dużej misce połączyć mąkę z sodą i solą.
  2. W osobnej misce zmieszać masło z cukrem.
  3. Ubić jajka i wymieszać je z rozgniecionymi na papkę bananami.
    Mieszać tak długo, aż się ładnie połączą.
  4. Pomieszać mieszankę bananowo-jajcarską z mąką.
    Mieszać delikatnie, wystarczy łyżką.
  5. Dodać jeszcze do całości masę masłowo-cukrową.
  6. Wylać na blachę posmarowaną masłem.
    Proporcje podane są na niedużą formę.
  7. Piec w uprzednio rozgrzanym do 175 st. C piekarniku max 60-65 minut.
    Można po upieczeniu pozwolić chlebkowi ochłonąć na blasze, po ok. 10 minutach wyjąć.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa