Klasyczne danie imprezowe. Może być w wersji tylko kurczakowej.
Brzmi trudno, ale jest naprawdę proste. Wymaga tylko trochę więcej czasu.
- mięso musi być z kostkami: wieprzowe, wołowe, kostki z kurczaka, koniecznie kawałek cielęciny lub kostek cielęcych;
w wersji podstawowej są nóżki cielęce
- włoszczyzna: korzeń pietruszki, kawałek selera, 2-3 marchewki, cebula, ewentualnie por
- 2 listki laurowe
- parę ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól, pieprz - do smaku
- Kości z mięsem umyć, posolić, włożyć do garnka.
Dodać włoszczyznę.
Zalać zimną wodą (niedużo).
Dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu przez 3-4 godziny.
Nie dolewać wody.
- Gdy mięso będzie miękkie, odcedzić.
Obrać mięso z kości i pokroić na małe kawałeczki.
- Przygotowane mięso wrzucić z powrotem do rosołu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Wylać do salaterek i pozostawić do zastygnięcia.
Galareta nie potrzebuje żelatyny gdy ma dość kostek, zwłaszcza cielęcych.
- Podawać na zimno, wyjmując z foremek.
Do polania podać ocet lub do skropienia cytrynę.
Niektórzy lubią z chrzanem.
Góra
|