|
|
Zupa pomidorowa |
|
Dyskusja czy pomidorowa jest lepsza z makaronem czy ryżem nieodmiennie budzi wielkie emocje. :)
My lubimy z drobnym makaronem, z kleksem śmietany dodanym już na talerzu i ze świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.
- mięso na zupę (patrz bazowy rosół z kury)
- włoszczyzna do zupy:
2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
- gęsty sos pomidorowy
(można kupić takie w kartoniku lub ugotować samemu ze świeżych pomidorów)
- sól do smaku, dodaję pod koniec
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ugotowany makaron (OK, jak ktoś woli, niech będzie ryż)
- Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
- Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
- Gdy bazę mamy już ugotowaną, wlewam sos pomidorowy.
- Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru.
- Podawać z makaronem, zabielić śmietaną.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|