Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Zupy Zupa pomidorowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Zupa pomidorowa
Dyskusja czy pomidorowa jest lepsza z makaronem czy ryżem nieodmiennie budzi wielkie emocje. :) My lubimy z drobnym makaronem, z kleksem śmietany dodanym już na talerzu i ze świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.

Składniki
  • mięso na zupę (patrz bazowy rosół z kury)
  • włoszczyzna do zupy:
    2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
  • gęsty sos pomidorowy
    (można kupić takie w kartoniku lub ugotować samemu ze świeżych pomidorów)
  • sól do smaku, dodaję pod koniec
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ugotowany makaron (OK, jak ktoś woli, niech będzie ryż)
Wskazówki
  1. Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
  2. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
  3. Gdy bazę mamy już ugotowaną, wlewam sos pomidorowy.
  4. Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru.
  5. Podawać z makaronem, zabielić śmietaną.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Zupy


Podobne strony

Uszka z grzybami do barszczu

Zupa grochowa

Zupa ryżowa z kurczakiem

Zupa z kiszonej kapusty

Zupa ogórkowa

Rosół z kury