Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania mięsne Domowy pasztet mięsny YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Domowy pasztet mięsny
Naprawdę warto zadać sobie ten trud. Żaden inny pasztet nie równa się z domowym.
Przepis pochodzi od mojej Mamy. Podaję wersję podstawową.
Inne pomysły na składniki: cielęcina+podgardle, cielęcina+tłusty drób, królik+cielęcina+wieprzowina.... Można dodać pistacje.

Składniki
  • 1,40 kg mięsa - minimum 3 gatunki;
    w wersji bazowej są to: rosołowe wołowe + wieprzowiny kawałek z tłuszczem, np. łopatka + cielęcina.
    gdy mięso za chude, to dodać 40 dag słoniny, boczku surowego lub podgardla
  • 20 dag wątroby
  • 2 suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, seler
  • 4 jajka
  • pół gałki muszkatołowej
  • suszony cząber
  • 2 i pół suche bułki
  • suszony cząber
  • można dodać suszonych ziół: tymianek, bazylia, estragon
Wskazówki
  1. Mięso pokroić w kostkę.
    Wrzucić do gara i zalać zimną wodą (nie za dużo).
    Do gotowania wrzucić seler, cebulę, listki, bobki, grzyby, sól.
    Na wolnym ogniu gotować do miękkości, ok. 3 godziny, w półprzykryciu.
  2. Gdy się zagotuje, usunąć warzywa.
    Pozostawić mięso z wywarem do wystygnięcia.
    Włożyć suche bułki, by wciągały wywar.
  3. Zemleć masę mięsną przez maszynkę, razem z bułkami i sosem.
    Minimum 2-3 razy.
  4. Ubić jajka.
    Dodać do masy razem z przyprawami i ziołami; nie żałować.
    Wyrabiać masę rakoma aż będzie odchodziła od ręki.
  5. Formy keksowe, wysokie, wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli nie chcemy papierem, to same formy dokładnie wytłuścić olejem).
    Wysypać wnętrze form grubo bułką tartą.
    Wyłożyć masę.
    Wierzch ugładzić ręką z zimną wodą.
    Uklepać.
    Uciskać, by powietrze wyszło ze środka.
    Na wierzch rozlać roztopione masło.
    Można ułożyć plastry słoniny.
  6. Piec ok. 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180-200 st. C.
    Aż rumiane brzegi będą odstawać od blachy.
  7. Pasztet podawać pokrojony w grubych plastrach (ok. 0,5 cm) z dodatkiem chrzanu, domowych marynat, sosów majonezowych.
Góra

Komentarze
#1
aga napisał(a) dnia 2010-03-31 08:27:01
Robiłam ten pasztet i wszystkim bardzo smakował. Ja niestety nie jadłam bo jestem wegetarianką.Ale wierzę mojej rodzinie:)

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania mięsne


Podobne strony

Smażona wątróbka drobiowa

Golonka po staropolsku

Kurczak świąteczny

Cielęcina pieczona do kanapek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Skrzydełka pieczone na ostro

Skrzydełka w miodzie

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna