|
|
Domowy pasztet mięsny |
|
Naprawdę warto zadać sobie ten trud. Żaden inny pasztet nie równa się z domowym.
Przepis pochodzi od mojej Mamy. Podaję wersję podstawową.
Inne pomysły na składniki: cielęcina+podgardle, cielęcina+tłusty drób, królik+cielęcina+wieprzowina.... Można dodać pistacje.
- 1,40 kg mięsa - minimum 3 gatunki;
w wersji bazowej są to: rosołowe wołowe + wieprzowiny kawałek z tłuszczem, np. łopatka + cielęcina.
gdy mięso za chude, to dodać 40 dag słoniny, boczku surowego lub podgardla
- 20 dag wątroby
- 2 suszone grzyby
- 2 cebule
- 2 listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, seler
- 4 jajka
- pół gałki muszkatołowej
- suszony cząber
- 2 i pół suche bułki
- suszony cząber
- można dodać suszonych ziół: tymianek, bazylia, estragon
- Mięso pokroić w kostkę.
Wrzucić do gara i zalać zimną wodą (nie za dużo).
Do gotowania wrzucić seler, cebulę, listki, bobki, grzyby, sól.
Na wolnym ogniu gotować do miękkości, ok. 3 godziny, w półprzykryciu.
- Gdy się zagotuje, usunąć warzywa.
Pozostawić mięso z wywarem do wystygnięcia.
Włożyć suche bułki, by wciągały wywar.
- Zemleć masę mięsną przez maszynkę, razem z bułkami i sosem.
Minimum 2-3 razy.
- Ubić jajka.
Dodać do masy razem z przyprawami i ziołami; nie żałować.
Wyrabiać masę rakoma aż będzie odchodziła od ręki.
- Formy keksowe, wysokie, wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli nie chcemy papierem, to same formy dokładnie wytłuścić olejem).
Wysypać wnętrze form grubo bułką tartą.
Wyłożyć masę.
Wierzch ugładzić ręką z zimną wodą.
Uklepać.
Uciskać, by powietrze wyszło ze środka.
Na wierzch rozlać roztopione masło.
Można ułożyć plastry słoniny.
- Piec ok. 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180-200 st. C.
Aż rumiane brzegi będą odstawać od blachy.
- Pasztet podawać pokrojony w grubych plastrach (ok. 0,5 cm) z dodatkiem chrzanu, domowych marynat, sosów majonezowych.
Góra
|
Komentarze |
#1
aga
napisał(a) dnia
2010-03-31 08:27:01
|
Robiłam ten pasztet i wszystkim bardzo smakował. Ja niestety nie jadłam bo jestem wegetarianką.Ale wierzę mojej rodzinie:)
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|