|
|
Sernik Madzi |
|
Puszysty sernik na zimno. Przepis pochodzi od Madzi.
Zadziwiające w nim jest to, że nie wymaga ... sera.
Podane proporcje są na średnią tortownicę.
- 1 litr mleka świeżego, nie UHT
- 250 ml śmietany
- 4 całe jaja
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- biszkopty - do wyłożenia na spód tortownicy
- brzoskwinie z puszki
- łyżka soku z cytryny
- 1 torebka galaretki
- Do gotującego się mleka dodać wymieszaną śmietanę z jajkami.
Mieszać.
Wydzieli się serwatka.
Wylać na drobne sitko.
Nie czekać za długo, by twarożek nie był za suchy.
Wrzucić do miseczki i pozostawić do wystygnięcia.
- Utrzeć masło z cukrem.
Po trochu dodając twarożek mieszać masę.
- Biszkopty wyłożyć na dno tortownicy.
Nasączyć syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą i sokiem z cytryny (nie za dużo).
- Wyłożyć masę na biszkopty.
Udekorować plastrami brzoskwiń.
Zalać gęstniejącą galaretką.
Góra
|
Komentarze |
#1
Magda
napisał(a) dnia
2009-10-29 16:41:45
|
Marcia, to cudowne! Zapomniałam, jak się robi to ciasto, a tu - proszę :-)
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|