Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Rogaliki wytrawne YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Rogaliki wytrawne
Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
Przepis pochodzi z mojej rodziny, jeszcze prababcia je robiła...

Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1-2 żółtka
  • 30 dag marmolady (dobre są też wiśniowe konfitury)
  • do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
Wskazówki
  1. Drożdze pokruszyć, dodać cukier.
    Zalać ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło posiekać na mące.
    Dodać żółtko lub dwa.
    Wymieszać z drożdżami.
    Wyrobić.
  3. Ciasto sformowane w kulkę owinąć w czystą ścierką.
    Wrzucić do zimnej wody i poczekać, aż wypłynie.
  4. Rozwałkować na placki dość cienkie (0,3 - 0,5 mm).
    Wykrajać trójkąty.
    Nadzienie układać łyżeczką przy dolnym, dłuższym boku trójkąta i rolować do góry, w kierunku czubka.
    Po zrolowaniu zagiąć ku sobą wolne końce.
    Powstanie rogalik.
  5. Piec na złoto w piekarniku.
    Gorące posypywać cukrem pudrem wymieszanym z dodatkiem waniliowego.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasteczka


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa