|
|
Rogaliki wytrawne |
|
Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
Przepis pochodzi z mojej rodziny, jeszcze prababcia je robiła...
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 5 dag drożdży
- 1-2 żółtka
- 30 dag marmolady (dobre są też wiśniowe konfitury)
- do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
- Drożdze pokruszyć, dodać cukier.
Zalać ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło posiekać na mące.
Dodać żółtko lub dwa.
Wymieszać z drożdżami.
Wyrobić.
- Ciasto sformowane w kulkę owinąć w czystą ścierką.
Wrzucić do zimnej wody i poczekać, aż wypłynie.
- Rozwałkować na placki dość cienkie (0,3 - 0,5 mm).
Wykrajać trójkąty.
Nadzienie układać łyżeczką przy dolnym, dłuższym boku trójkąta i rolować do góry, w kierunku czubka.
Po zrolowaniu zagiąć ku sobą wolne końce.
Powstanie rogalik.
- Piec na złoto w piekarniku.
Gorące posypywać cukrem pudrem wymieszanym z dodatkiem waniliowego.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|