Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Tort z orzechów włoskich YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Tort z orzechów włoskich
Bardzo fajny tort. Dość kaloryczny, niestety.
Moja mama robi go regularnie raz w roku.

Składniki
  • 8 jaj (12 jaj - przy dużej tortownicy)
  • 25 dag cukru pudru (40 dag - w wersji dużej)
  • 25 dag orzechów włoskich zmielonych (40 dag)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej (5 łyżek)
  • krem kawowy do przełożenia
Wskazówki
  1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać sok z cytryny.
  2. Ubić pianę z białek.
  3. Wyłożyć warstwami na żółtka pianę, zmielone orzechy i tartą bułkę.
    Lekko wymieszać.
  4. Wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Piec w średniogorącym piekarniku (180 stopni C) 40 minut.
  5. Zimny przekroić dwukrotnie i posmarować masą.
    Także na wierzchu i bokach.
    Ozdobić połówkami orzechów włoskich.
    Boki posypać tartymi orzechami.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa