|
|
Tort z orzechów włoskich |
|
Bardzo fajny tort. Dość kaloryczny, niestety.
Moja mama robi go regularnie raz w roku.
- 8 jaj (12 jaj - przy dużej tortownicy)
- 25 dag cukru pudru (40 dag - w wersji dużej)
- 25 dag orzechów włoskich zmielonych (40 dag)
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki bułki tartej (5 łyżek)
- krem kawowy do przełożenia
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać sok z cytryny.
- Ubić pianę z białek.
- Wyłożyć warstwami na żółtka pianę, zmielone orzechy i tartą bułkę.
Lekko wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec w średniogorącym piekarniku (180 stopni C) 40 minut.
- Zimny przekroić dwukrotnie i posmarować masą.
Także na wierzchu i bokach.
Ozdobić połówkami orzechów włoskich.
Boki posypać tartymi orzechami.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|