Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Śledzie w śmietanie YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Śledzie w śmietanie
Dobre śledzie to podstawa! Ja najczęściej używam matjasów.
Ale, będąc na Litwie kupiliśmy wspaniałe śledzie. Zdecydowanie polecam!

Składniki
  • śledzie
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 cebule
  • duże kwaśne jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz - do smaku
  • pęczek szczypiorku
Wskazówki
  1. Matjasy wymagają tylko wyjęcia z opakowania i pokrojenia w dzwonka. :-)
  2. Przygotować sos: jabłko pokroić w kostkę, przelać sokiem z połowy cytryny, dodać poszatkowaną cebulę i pokrojonego w kostkę ogórka do śmietany.
    Wymieszać.
    Doprawić solą i pieprzem.
  3. Na śledzie wykładać sos śmietanowy.
    Posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki


Podobne strony

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa