Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Skrzydełka w miodzie YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Skrzydełka w miodzie
Wygląda tylko skomplikowanie - a jest całkiem proste. I smaczne.
Proporcje składników można zmieniać - według gustu na mniej lub bardziej pikantne.

Składniki
  • skrzydełka kurze (3 całe skrzydełka na osobę)
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • posiekane 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju i nieco do smażenia
Wskazówki
  1. Przygotować skrzydełka: umyć, usunąć ewentualne pozostałości piór i podzielić na segmenty.
    Najmniejsze segmenty odrzucić - można je zamrozić i potem wykorzystać do wywaru na zupę.
  2. Przygotować marynatę mieszając sos sojowy z miodem, łyżką oleju i łyżką koncentratu pomidorowego.
    Dodać przyprawy.
    Dokładnie obtoczyć skrzydełka w marynacie i pozostawić na godzinę w lodówce.
  3. Przesmażyć z obu stron na patelni.
    Wstawić do piekarnika i piec w otwartym naczyniu aż będą ładnie przypieczone.
    Podawać z bagietką.
Góra

Komentarze
#1
maja napisał(a) dnia 2010-04-03 09:45:35
Właśnie zabieram się do roboty i myślę że to bardzo fajny przepis. Zrobione dam do skosztowania rodzinie i to oni ocenią bo ja raczej za mięskiem to nie koniecznie, ale moje żarłoczki to jak najbardziej. pa!

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki

Dania mięsne


Podobne strony

Smażona wątróbka drobiowa

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Golonka po staropolsku

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Kurczak świąteczny

Pieczarki z mozarellą

Cielęcina pieczona do kanapek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Śledzie w śmietanie

Domowy pasztet mięsny

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa