|
|
Skrzydełka w miodzie |
|
Wygląda tylko skomplikowanie - a jest całkiem proste. I smaczne.
Proporcje składników można zmieniać - według gustu na mniej lub bardziej pikantne.
- skrzydełka kurze (3 całe skrzydełka na osobę)
- 2 łyżki miodu płynnego
- posiekane 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju i nieco do smażenia
- Przygotować skrzydełka: umyć, usunąć ewentualne pozostałości piór i podzielić na segmenty.
Najmniejsze segmenty odrzucić - można je zamrozić i potem wykorzystać do wywaru na zupę.
- Przygotować marynatę mieszając sos sojowy z miodem, łyżką oleju i łyżką koncentratu pomidorowego.
Dodać przyprawy.
Dokładnie obtoczyć skrzydełka w marynacie i pozostawić na godzinę w lodówce.
- Przesmażyć z obu stron na patelni.
Wstawić do piekarnika i piec w otwartym naczyniu aż będą ładnie przypieczone.
Podawać z bagietką.
Góra
|
Komentarze |
#1
maja
napisał(a) dnia
2010-04-03 09:45:35
|
Właśnie zabieram się do roboty i myślę że to bardzo fajny przepis. Zrobione dam do skosztowania rodzinie i to oni ocenią bo ja raczej za mięskiem to nie koniecznie, ale moje żarłoczki to jak najbardziej. pa!
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|