Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Śledzie w pomidorach YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Śledzie w pomidorach
Fajne, nie za słodkie śledzie. Często goszczą na świątecznym stole w moim domu rodzinnym.

Składniki
  • śledzie
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule (ma być dużo)
  • sól, cukier, pieprz, liść laurowy
  • olej
Wskazówki
  1. Matjasy wymagają tylko wyjęcia z opakowania i pokrojenia w dzwonka. :)
  2. Na patelni rozlać olej i przesmażyć pokrojoną cebulę w kostkę.
    Doprawić solą, nieco cukru i pieprzem - na ostro.
    Dodać koncentrat pomidorowy.
    Ma się zrobić sos z wyraźnie NIE rozgotowaną cebulą.
    Jakby było mało płynu, dolać nieco wody.
    Wystudzić.
  3. W słoju przekładać warstwami śledzie i sos pomidorowo-cebulowy.
    Dorzucić listek laurowy.
Góra

Komentarze
#1
jarrow napisał(a) dnia 2009-12-22 11:11:43
proponuje najpierw dodac koncentrat pomidorowy a potem ocenic czy nie dodac soli,bo inaczej moze byc wszystko przesolone

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki


Podobne strony

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa