Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Seafood Makaron z owocami morza YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Makaron z owocami morza
Szybkie, smaczne i efektowne danie. Kupuję mrożoną mieszankę owoców morza (np. Frosta w kartoniku). Na porcję dla 3-4 osób rekomenduję 2 paczki. Zdecydowanie polecam nie drobne, a przynajmniej średnie krewetki.

Składniki
  • owoce morza (np. mieszanka krewetek, kalmarów i muli)
  • makaron dowolny (np. fale, kokardki)
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • boczek wędzony
  • śmietana
  • zielona pietruszka i koperek
  • sól i pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
    Przesmażyć pokrojony w kostkę boczek.
  2. Dodać mrożone owoce morza.
    Dusić od romrożenia max 5 minut.
  3. Już na patelni dodaję posiekaną zieleninę.
    Można nieco zostawić do posypania na talerzach.
  4. Zabielić śmietaną.
    Doprawić do smaku. Jeżeli sos jest za rzadki, można zagęścić odrobiną mąki.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  6. Na patelni dokładnie wymieszać makaron z sosem.
Góra

Komentarze
#1
makaron napisał(a) dnia 2011-01-08 13:34:28
Jeszcze nie wypróbowałem, ale wygląda na przepyszne danie !

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Seafood

Makarony


Podobne strony

Spaghetti carbonara

Letnia sałatka krabowa

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Paella z owocami morza

Makaron ryżowy z kurczakiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2

Krewetki w maśle