|
|
Makaron z owocami morza |
|
Szybkie, smaczne i efektowne danie. Kupuję mrożoną mieszankę owoców morza (np. Frosta w kartoniku).
Na porcję dla 3-4 osób rekomenduję 2 paczki.
Zdecydowanie polecam nie drobne, a przynajmniej średnie krewetki.
- owoce morza (np. mieszanka krewetek, kalmarów i muli)
- makaron dowolny (np. fale, kokardki)
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- boczek wędzony
- śmietana
- zielona pietruszka i koperek
- sól i pieprz do smaku
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
Przesmażyć pokrojony w kostkę boczek.
- Dodać mrożone owoce morza.
Dusić od romrożenia max 5 minut.
- Już na patelni dodaję posiekaną zieleninę.
Można nieco zostawić do posypania na talerzach.
- Zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku.
Jeżeli sos jest za rzadki, można zagęścić odrobiną mąki.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni dokładnie wymieszać makaron z sosem.
Góra
|
Komentarze |
#1
makaron
napisał(a) dnia
2011-01-08 13:34:28
|
Jeszcze nie wypróbowałem, ale wygląda na przepyszne danie !
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|