Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Seafood Paella z owocami morza YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Paella z owocami morza
Fajne danie i wcale nie trudne. Wymagana duża i głęboka patelnia z pokrywką.
Podane proporcje dla 4 głodnych osób.
Prostsza wersja polega na samych krewetkach i np. groszku zielonym. Wówczas przed podaniem skropić cytryną i dodać listki mięty.

Składniki
  • 3/4 szklanki ryżu długoziarnistego
  • kiełbasa chorizo
  • mieszanka owoców morza (może być mrożonka)
  • 2 papryki: czerwona i żółta
  • pół kabaczka
  • 2 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pół litra bulionu (np. z kostki bulionowej)
  • olej do smażenia
  • zielenina do posypania, np. zielona pietruszka i bazylia
Wskazówki
  1. Na łyżce oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem.
    Gdy cebula będzie szklista, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smażyć do wytopienia z niej tłuszczu.
  2. Wsypać na patelnię przepłukany uprzednio ryż i wymieszać dokładnie, by każde ziarenko było obtoczone tłuszczem.
    Zalać szklanką bulionu, przykryć i na małym ogniu czekać do wchłonięcia płynu.
    Ponownie dolać bulionu - i tak z 3-4 razy aż ryż będzie prawie dobry (nie rozgotować ryżu!).
  3. Paprykę pokroić w paski i przesmażyć na innej patelni.
    Kabaczek zetrzeć na 'buraczanej' tarce (ze skórką, ale bez nasion).
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
    Miąższ pokroić w kostkę usuwając pestki.
  4. Do patelni z ryżem dodać warzywa i owoce morza; wymieszać.
    Kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu trzymać - by doszły owoce morza (nie trzeba zbyt długo, ok. 5 minut).
    Wyłączyć gaz. Dodać łyżkę masła, wymieszać i zostawić pod przykryciem z 2 minuty.
  5. Przed podaniem posypać zieleniną.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Seafood

Dania główne


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Smażona wątróbka drobiowa

Szpinak z patelni

Spaghetti carbonara

Golonka po staropolsku

Cheeseburgery domowe

Wrapsy z tortilli

Kurczak świąteczny

Letnia sałatka krabowa

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Grzyby z patelni

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Makaron z owocami morza

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2

Krewetki w maśle