Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Zupy Zupa ryżowa z kurczakiem YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Zupa ryżowa z kurczakiem
Pożywna, a jednocześnie 'lekka' zupa. Z dnia na dzień robi się bardziej ryżowa, a mniej rosołowa.

Składniki
  • kurczaka część (najlepiej tzw. porcję rosołową - kadłubek obrany z mięsa i np. ćwiartkę z nogą)
  • włoszczyzna do zupy:
    2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
  • sól do smaku, dodaję pod koniec
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • kilka bóbek ziela angielskiego
  • ryż: na cały gar zupy wystarczy 1/2 do 2/3 szklanki
Wskazówki
  1. Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
  2. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
  3. Gdy bazę mamy już ugotowaną, wyjmuję warzywa i mięso.
    Mięso obieram i kawałki kurczaka wrzucam z powrotem do zupy.
    Można, jak kto lubi, wrzucić też skrojoną marchewkę.
  4. Doprawić do smaku solą.
  5. Wsypać ryż i gotować do jego miękkości.
    I gotowe!
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Zupy


Podobne strony

Uszka z grzybami do barszczu

Zupa grochowa

Zupa z kiszonej kapusty

Zupa ogórkowa

Zupa pomidorowa

Rosół z kury