Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Sałatki Klasyczna sałatka warzywna YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Klasyczna sałatka warzywna
Tradycyjna sałatka warzywna. Niegdyś obowiązkowo na stole świątecznym. Obecnie traci na popularności, mam wrażenie. Bardzo prosta i zazwyczaj ją robię, gdy mam warzywa z zupy.

Składniki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • ugotowane: 1-2 marchewki, może być po kawałku selera i korzenia pietruszki
  • 2-3 ziemniaki
  • ogórek kiszony
  • pół winnego jabłka
  • kilka kropel cytryny
  • majonez
  • cebulka
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Wszystkie warzywa i jajka pokroić w drobną kostkę.
    Jabłko obrać i też pokroić w kostkę.
    Skropić cytryną, by nie zczerniało.
  2. Wymieszać dokładnie z majonezem, posolić i popieprzyć.
  3. Gotowe!
    Podawać do wędlin lub samodzielnie, z chlebem i masłem.
  4. Można swobodnie urozmaicać sałatkę.
    Ja chętnie skrajam jeszcze marynaty: grzybki lub śliwki w occie.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Sałatki


Podobne strony

Sałatka śledziowa

Sałatka z krewetkami smażonymi z czosnkiem i chili

Sałatka rydzowa

Dresing cytrynowo-miodowy

Francuska sałata z serem kozim

Lekka sałata z grapefruitem

Letnia sałatka krabowa

Lekka sałatka melonowa z ogórkiem

Majonezowa sałatka z krewetkami

Sałatka z makaronem

Sałatka Plutki z bobu

Sałatka krabowa z pomidorami