|
|
Ciasto lodowo-truskawkowe |
|
Ciekawe i niestandardowe ciasto. Wymaga kilku godzin czasu, ale nie jest bardzo trudne do zrobienia.
Za to lekkie i smaczne. Znika bardzo szybko!
- na biszkopt:
3 jajka
9 dag cukru
6 dag mąki
3 dag mąki ziemniaczanej
- paczka truskawek mrożonych
- 2 kubki słodkiej śmietanki 36% (po 200g)
- 1/2 szklanki cukru
- Utrzeć jajka z cukrem. Dodać przesiane obie mąki, wymieszać i zmiksować.
Ciasto wylać na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Po upieczeniu jeszcze ciepły placek wyjąć i za pomocą mokrej ściereczki zjąć
z papieru i przełożyć do podłużnej wąskiej blaszki (tzw. keksowej).
Wystające brzegi odciąć i zostawić na później (do wypełnienia góry ciasta).
Po wypełnieniu foremki odstawić ciasto do wystygnięcia.
- Przygotować wypełnienie: mrożone truskawki posypać cukrem i odstawić aby nieco odtajały.
W mikserze do kruszenia lodu zmiksować truskawki (można dodać z 2 łyżki śmietanki, dla ułatwienia miksowania)
i wstawić w misce do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Jak nie mamy takiego super miksera, to trzeba dłużej czekać,
aż truskawki najpierw lepiej się rozmrożą, przed ich zmiksowaniem.
- Ubić śmietankę na sztywno i wstawić do lodówki.
Czekamy, aż zrobią się lody truskawkowe w zamrażarce, a ciasto wystygnie.
- Do foremki z ciastem wykładamy zmiksowaną masę truskawkową,
na nią cienką warstwę ubitej śmietanki i zamykamy paskami ciasta.
Ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy górą na dół.
Wówczas mamy piękny wierzch, który ozdabiamy bitą śmietanką.
- Przed podaniem ciasto trzymamy w lodówce.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|