Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Ciasto lodowo-truskawkowe YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Ciasto lodowo-truskawkowe
Ciekawe i niestandardowe ciasto. Wymaga kilku godzin czasu, ale nie jest bardzo trudne do zrobienia.
Za to lekkie i smaczne. Znika bardzo szybko!

Składniki
  • na biszkopt:
    3 jajka
    9 dag cukru
    6 dag mąki
    3 dag mąki ziemniaczanej
  • paczka truskawek mrożonych
  • 2 kubki słodkiej śmietanki 36% (po 200g)
  • 1/2 szklanki cukru
Wskazówki
  1. Utrzeć jajka z cukrem. Dodać przesiane obie mąki, wymieszać i zmiksować.
    Ciasto wylać na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
    Po upieczeniu jeszcze ciepły placek wyjąć i za pomocą mokrej ściereczki zjąć z papieru i przełożyć do podłużnej wąskiej blaszki (tzw. keksowej).
    Wystające brzegi odciąć i zostawić na później (do wypełnienia góry ciasta).
    Po wypełnieniu foremki odstawić ciasto do wystygnięcia.
  2. Przygotować wypełnienie: mrożone truskawki posypać cukrem i odstawić aby nieco odtajały.
    W mikserze do kruszenia lodu zmiksować truskawki (można dodać z 2 łyżki śmietanki, dla ułatwienia miksowania) i wstawić w misce do zamrażalnika na 2-3 godziny.
    Jak nie mamy takiego super miksera, to trzeba dłużej czekać, aż truskawki najpierw lepiej się rozmrożą, przed ich zmiksowaniem.
  3. Ubić śmietankę na sztywno i wstawić do lodówki.
    Czekamy, aż zrobią się lody truskawkowe w zamrażarce, a ciasto wystygnie.
  4. Do foremki z ciastem wykładamy zmiksowaną masę truskawkową, na nią cienką warstwę ubitej śmietanki i zamykamy paskami ciasta.
    Ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy górą na dół.
    Wówczas mamy piękny wierzch, który ozdabiamy bitą śmietanką.
  5. Przed podaniem ciasto trzymamy w lodówce.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa