|
|
Zapiekanka łososiowo-krewetkowa |
|
Pyszne jednogarnkowe danie, nad przygotowaniem którego jednak trzeba popracować. Ale można je przygotować wcześniej.
Z podanych ilości wyjdzie naprawdę spora porcja (np. 6 głodnych osób).
Ponoć równie smaczne wyjdzie z makaronem, ale jszcze nie robiłam.
- 2 szklanki ryżu
- 70 dag świeżych filetów z łososia
- krewetki średnie (może być mrożonka, byle nie koktajlowe)
- ser cheddar 20 dag
- sos:
1/2 litra mleka
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki zwykłej - do zagęszczenia
przyprawy według gustu i smaku:
pasta lub przyprawa curry
musztarda - z 2 łyżeczki ostrej
sok z pół cytryny
- pół pęczka zielonej pietruszki
- sól, czarny pieprz mielony, listek laurowy
- Filety łososia obrać ze skóry.
Na sporą patelnię wlać 4 szklanki wody i włożyć łososia.
Dodać gałązki zielonej pietruszki, listek laurowy, sól i pieprz.
Gotować 12 minut, aż łosoś zmięknie.
Wyjąć rybę.
Do wrzącego płynu wrzucić krewetki i zagotować (im szybciej, tym lepiej).
Przytrzymać z 1-2 minuty i wyjąć łyżką cedzakową, a płyn odcedzić.
Ugotowanego łososia pozostawić do ostygnięcia, następnie wyjąć ości i pokruszyć w drobne płatki.
- Płyn po rybie wlać do rondla i wrzucić doń ryż.
Zagotować i gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem jeszcze na 5 minut.
- Przygotować sos: w garnku wymieszać mleko z masłem, zagęścić mąką.
Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty i gładki.
Doprawić solą, pieprzem, curry, musztardą i sokiem z cytryny.
Wymieszać i gotować jeszcze na wolnym ogniu z 2 minuty.
- Zetrzeć ser.
Ryż wymieszać z rybą, posiekaną natką pietruszki i połową sera.
Wymieszać z sosem.
- Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć wymieszany dokładnie ryż.
Na wierzchu ułożyć krewetki i posypać drugą połową sera.
Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż wierzchnia warstwa przyrumieni się na złoty kolor (czyli bez przykrycia).
- Smacznego!
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|