Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Sałatki Lekka sałata z grapefruitem YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Lekka sałata z grapefruitem
Świetny sposób na sałatę. Kilka wersji dodatków podaję na koniec.
Dobra też jako samodzielne danie lub deser.

Składniki
  • sałata lodowa lub mix sałat
  • 1 grapefruit czerwony
  • 1 kiwi
  • dowolne dodatki do sałaty, poniżej propozycje
  • sól, pieprz, oliwa, sok z 1/2 cytryny
Wskazówki
  1. Sałatę podrzeć lub pokroić.
  2. Grapefruit obrać i cząstki bez błon podzielić na kawałki.
  3. Kiwi obrać i pokroić na ćwierć-plasterki.
  4. Przygotować sos: oliwę z przyprawami wymieszać z sokiem z cytryny.
    Dodałam z 2 łyżeczki wody przegotowanej, by sos był lżejszy.
    Najlepsza schłodzona, zatem trzymać w lodówce.
  5. I teraz dodatki: 100g łososia wędzonego, pomidor, ogórek, seler naciowy, marchewka drobno posiekana, cebula biała w piórka...
    Ile pomysłów - tyle odmian!
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Sałatki


Podobne strony

Sałatka śledziowa

Sałatka z krewetkami smażonymi z czosnkiem i chili

Sałatka rydzowa

Dresing cytrynowo-miodowy

Francuska sałata z serem kozim

Letnia sałatka krabowa

Klasyczna sałatka warzywna

Lekka sałatka melonowa z ogórkiem

Majonezowa sałatka z krewetkami

Sałatka z makaronem

Sałatka Plutki z bobu

Sałatka krabowa z pomidorami