|
|
Ogórki małosolne |
|
Pyszne ogóreczki do kanapek, wędlin, sałatek.
Obowiązkowe na początku lata, kiedy jest dużo małych ogóreczków z gruntu.
Proste do zrobienia, a jakie dobre...
- małe ogórki z gruntu
- koper cały (koniecznie z kwiatem)
- czosnek ząbki, liść chrzanu, korzeń chrzanu
- sól
- Ogórki dokładnie umyć.
Jeżeli chcemy, by szybciej się ukisiły, można ściąć nieco oba końce każdego ogórka.
- Przygotować przyprawy: umyć zielsko, obrać ząbki czosnku.
Młody chrzan nie wymaga wielkiego obierania.
- Zagotować wodę i osolić.
Na 2 litry wody 4 łyżki soli.
A ile trzeba wody, zależy od naczynia (musi przykryć ogórki z przyprawami).
Odstawić do ostygnięcia (tak do 20 stopni, nie do zimnej całkiem).
- Ogórki poukładać ściśle w naczyniu.
Najlepszy jest gar kamienny; od biedy ujdzie też słój szklany, ale absolutnie żaden plastik.
Rozłożyć ząbki czosnku i korzeń chrzanu między ogórkami.
Przykryć koprem i ewentualnymi liśćmi chrzanu.
Zalać osoloną i przestudzoną wodą.
Talerzykiem obciążonym np. kamieniem (oczywiście wyszorowanym i sparzonym wrzątkiem) dobrze obciążyć.
Ważne, by nie było powietrza pod talerzem.
Zasłonić ścierką naczynie i odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce.
Jak nie chcemy by dalej się kisiły, przekładamy do lodówki - już bez zielska ale nadal w zalewie.
Takie młode ukiszone też są pyszne, ale to już nie małosolne.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|