Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Wrapsy z tortilli YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Wrapsy z tortilli
Ciekawa przystawka, która w większej i bogatszej postaci może też pełnić funkcję dania głównego. Można je robić dosłownie z wszystkiego. Poniżej podaję przykładowe farsze.

Składniki
  • tortille - takie miękkie placki kupowane gotowe
  • farsz I: tuńczyk z puszki, cebula, sałata, kiełki sojowe, majonez
  • farsz II: krewetki, liście szpinaku, sos chilli słodki, kolendra, czosnek
  • farsz III: pierś kurczaka, pomidor, strąk słodkiej papryki, ser żółty
Wskazówki
  1. Podgrzewamy placki według przepisu na opakowaniu (w piekarniku, mikrofali lub na suchej patelni).
  2. Przygotowujemy składniki farszu.
    Farsz I:
    1. tuńczyk w zalewie własnej odsączyć, cebulkę drobno posiekać, sałatę porwać na drobniejsze kawałki;
    2. tortillę smarować majonezem, można oprószyć pieprzem i układać składniki.
    Farsz II:
    1. na patelni rozpuszczamy masło z drobno pokrojonym czosnkiem, krótko przesmażamy krewetki;
    2. siekamy kolendrę;
    3. na placku rozkładamy liście szpinaku i pozostałe składniki, polewamy sosem i gotowe!
    Farsz III:
    1. pierś kurczaka drobno pokroić i przesmażyć na patelni z przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka);
    2. pod koniec smażenia można dodać paprykę i pomidor (też drobno pokrojone);
    3. ser żółty zetrzeć na tarce;
    4. składniki gotowe - można nakładać.
    Zapewne można też stworzyć wersję bardziej meksykańską: z mielonym mięsem i kukurydzą.
    Zachęcam do tworzenia własnych kompozycji!
  3. Zawijamy w gorącą tortillę (sposoby zwijania też są podane na opakowaniu) lub pozwalamy każdemu samodzielnie komponować z przygotowanych składników.
  4. Jeżeli farsz nie ucierpi, można całość jeszcze podgrzać np. w piekarniku.
    Ja, ponieważ często dodaję świeżą sałatę, nie podgrzewam już potem całości - i tak są pyszne.
Góra

Komentarze
#1
internauta napisał(a) dnia 2013-02-09 00:15:09
bo nie załączono zdjęcia, więc ludzie nie lubią robić w ciemno, a są głównie wzrokowcami :)
#2
toija napisał(a) dnia 2013-12-16 19:06:35
swietny blog!! jednakze zgadzam się z przemówcą..brak zdjęć,to coś,co wiele mu ujmuje,niestety
pozdrawiam

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki

Dania główne


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Smażona wątróbka drobiowa

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Szpinak z patelni

Spaghetti carbonara

Golonka po staropolsku

Cheeseburgery domowe

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Kurczak świąteczny

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Pieczarki z mozarellą

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Mus z wędzonego łososia

Grzyby z patelni

Grzybki w occie

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2

Rolada serowa