|
Wrapsy z tortilli |
|
Ciekawa przystawka, która w większej i bogatszej postaci może też pełnić funkcję dania głównego.
Można je robić dosłownie z wszystkiego. Poniżej podaję przykładowe farsze.
- tortille - takie miękkie placki kupowane gotowe
- farsz I: tuńczyk z puszki, cebula, sałata, kiełki sojowe, majonez
- farsz II: krewetki, liście szpinaku, sos chilli słodki, kolendra, czosnek
- farsz III: pierś kurczaka, pomidor, strąk słodkiej papryki, ser żółty
- Podgrzewamy placki według przepisu na opakowaniu (w piekarniku, mikrofali lub na suchej patelni).
- Przygotowujemy składniki farszu.
Farsz I:
- tuńczyk w zalewie własnej odsączyć, cebulkę drobno posiekać, sałatę porwać na drobniejsze kawałki;
- tortillę smarować majonezem, można oprószyć pieprzem i układać składniki.
Farsz II:
- na patelni rozpuszczamy masło z drobno pokrojonym czosnkiem, krótko przesmażamy krewetki;
- siekamy kolendrę;
- na placku rozkładamy liście szpinaku i pozostałe składniki, polewamy sosem i gotowe!
Farsz III:
- pierś kurczaka drobno pokroić i przesmażyć na patelni z przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka);
- pod koniec smażenia można dodać paprykę i pomidor (też drobno pokrojone);
- ser żółty zetrzeć na tarce;
- składniki gotowe - można nakładać.
Zapewne można też stworzyć wersję bardziej meksykańską: z mielonym mięsem i kukurydzą.
Zachęcam do tworzenia własnych kompozycji!
- Zawijamy w gorącą tortillę (sposoby zwijania też są podane na opakowaniu) lub pozwalamy każdemu
samodzielnie komponować z przygotowanych składników.
- Jeżeli farsz nie ucierpi, można całość jeszcze podgrzać np. w piekarniku.
Ja, ponieważ często dodaję świeżą sałatę, nie podgrzewam już potem całości - i tak są pyszne.
Góra
|
Komentarze |
#1
internauta
napisał(a) dnia
2013-02-09 00:15:09
|
bo nie załączono zdjęcia, więc ludzie nie lubią robić w ciemno, a są głównie wzrokowcami :)
|
#2
toija
napisał(a) dnia
2013-12-16 19:06:35
|
swietny blog!! jednakze zgadzam się z przemówcą..brak zdjęć,to coś,co wiele mu ujmuje,niestety pozdrawiam
|
|
Góra |
|
Góra
|