Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania główne Cheeseburgery domowe YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Cheeseburgery domowe
Tak, tak, hamburgery są niezdrowe. Ale, skoro i tak je lubimy, zróbmy je w domu. :-) Bardzo smaczne i do tego w 100% wiesz, co jesz!

Składniki
  • mielone wołowe mięso (sporo, tak z 15 dag / osobę)
  • bułki hamburgerowe, lepiej te większe
  • cebula, pomidor, ogórek kiszony, sałata
  • majonez, ketchup
  • plasterki boczku - jeżeli ktoś lubi
  • ser żółty w plasterkach (taki jak topiony w plastrach)
Wskazówki
  1. Z mięsa formujemy płaskie, cienkie i spore kotlety - muszą być dużo większe niż bułka, i tak się skurczą.
    Smażymy na patelni.
    Nie, nie zapomniałam dopisać przypraw - w tym przypadku nie przyprawiamy i absolutnie nie solimy mięsa.
  2. Przekrojone bułki podgrzewamy np. w piekarniku; uwaga, by nie przypalić.
  3. Na podgrzane bułki układamy po kotlecie, przykrywamy plastrem sera i jeszcze chwilę podgrzewamy, do stopienia sera.
    Najlepiej jeszcze nie przykrywać bułek górną częścią.
  4. W tzw. międzyczasie przygotowujemy warzywa: cebulę na plasterki, sałatę rwiemy na mniejsze, ogórek i pomidor na plasterki.
    Jak ma być boczek, to smażymy na chrupkie plasterki.
  5. Każdy układa na swojej bułce składniki: majonez, warzywa, boczek, ketchup, musztarda.
    Wcinamy póki ciepłe.
    I uwaga na cieknące sosy! :)
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania główne


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Smażona wątróbka drobiowa

Szpinak z patelni

Spaghetti carbonara

Golonka po staropolsku

Wrapsy z tortilli

Kurczak świąteczny

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Grzyby z patelni

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2