Bardzo długo wydawało mi się, że co jak co, ale dobrej golonki na pewno nie uda mi się zrobić.
A otóż Mama podała mi prosty sposób na smaczną golonkę.
- golonki w całości lub przerąbane na mniejsze
koniecznie ze skórą i kością
- warzywa na wywar: 2 marchewki, 3 pietruszki (korzeń), sporo selera, cebula, por
- przyprawy do wywaru: ziele angielskie, liść laurowy, ziarnka pieprzu, sól
- warzywa do duszenia: 1 marchew, 2 pietruszki, seler, cebula
- przyprawy do warzyw duszonych: sól, pieprz, ząbek czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- garść rodzynek
- masło do duszenia
- chrzan i musztarda
- Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i osmalić z włosów czy innej szczeciny.
Obgotować golonki do miękkości w rosole z warzywami i przyprawami.
Cebulę do wywaru osmalić na ogniu.
Gotowanie trochę trwa (ok. 3 godz.).
A z wywaru można zrobić grochówkę.
- Zetrzeć na burakowej tarce (duże oczka) warzywa do duszenia; cebulę w piórka.
Poddusić na maśle do miękkości.
Dodać przyprawy, posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy i rodzynki.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym warzywa.
Golonki obrać z kości i podzielić na kawałki, razem ze skórą.
Kawałki golonek ułożyć na warzywach, nieco nimi obłożyć mięso.
- Wstawić naczynie do ciepłego piekarnika i poddusić nieco, aby mięso przeszło warzywami.
Jak długo, to zależy od stopnia miękkości mięsa po gotowaniu.
- Podawać z pieczywem, chrzanem i musztardą.
Góra
|