Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania główne Golonka po staropolsku YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Golonka po staropolsku
Bardzo długo wydawało mi się, że co jak co, ale dobrej golonki na pewno nie uda mi się zrobić.
A otóż Mama podała mi prosty sposób na smaczną golonkę.

Składniki
  • golonki w całości lub przerąbane na mniejsze
    koniecznie ze skórą i kością
  • warzywa na wywar: 2 marchewki, 3 pietruszki (korzeń), sporo selera, cebula, por
  • przyprawy do wywaru: ziele angielskie, liść laurowy, ziarnka pieprzu, sól
  • warzywa do duszenia: 1 marchew, 2 pietruszki, seler, cebula
  • przyprawy do warzyw duszonych: sól, pieprz, ząbek czosnku
  • mały koncentrat pomidorowy
  • garść rodzynek
  • masło do duszenia
  • chrzan i musztarda
Wskazówki
  1. Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i osmalić z włosów czy innej szczeciny.
    Obgotować golonki do miękkości w rosole z warzywami i przyprawami.
    Cebulę do wywaru osmalić na ogniu.
    Gotowanie trochę trwa (ok. 3 godz.).
    A z wywaru można zrobić grochówkę.
  2. Zetrzeć na burakowej tarce (duże oczka) warzywa do duszenia; cebulę w piórka.
    Poddusić na maśle do miękkości.
    Dodać przyprawy, posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy i rodzynki.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym warzywa.
    Golonki obrać z kości i podzielić na kawałki, razem ze skórą.
    Kawałki golonek ułożyć na warzywach, nieco nimi obłożyć mięso.
  4. Wstawić naczynie do ciepłego piekarnika i poddusić nieco, aby mięso przeszło warzywami.
    Jak długo, to zależy od stopnia miękkości mięsa po gotowaniu.
  5. Podawać z pieczywem, chrzanem i musztardą.
Góra

Komentarze
#1
Anka29 napisał(a) dnia 2014-02-06 22:52:15
przeczytałam na głos i mąż do garów zagnał :-) golonka palce lizać

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania główne

Dania mięsne


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Smażona wątróbka drobiowa

Szpinak z patelni

Spaghetti carbonara

Cheeseburgery domowe

Wrapsy z tortilli

Kurczak świąteczny

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Cielęcina pieczona do kanapek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Grzyby z patelni

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Skrzydełka pieczone na ostro

Skrzydełka w miodzie

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Domowy pasztet mięsny

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2