Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Grzyby Sałatka rydzowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Sałatka rydzowa
Jak szczęście dopisze, bywają jesienią rydze! Sezon 2010 był wyjątkowy pod tym względem, nie tylko były i to w dużej ilości, ale były też zdrowe! I cóż było zrobić z tym dobrodziejstwem?

Oprócz klasycznych rydzów z patelni (na masełku podsmażamy posolone) i przepysznych rydzów marynowanych (patrz Grzybki w occie) ... można zrobić sałatkę! Cudowna przystawka kolacyjna w sezonie.

Składniki
  • świeże rydze
  • słodka cebulka
  • śmietana
  • sól, pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Obgotowujemy krótko obrane rydze w osolonej gotującej się wodzie.
    Niestety trzeba się pogodzić z faktem, że grzyby się kurczą w obróbce termicznej :(
  2. Cebulkę posiekać drobniutko w kostkę.
    Można na czas stygnięcia grzybów połączyć je już z cebulką - przejdzie aromatem i zmięknie.
  3. Po przestygnięciu, łączymy ze śmietaną (nie żałując).
    Solimy i lekko pieprzymy do smaku.
    Podawać z pieczywem i masłem.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Grzyby

Sałatki


Podobne strony

Dresing cytrynowo-miodowy

Francuska sałata z serem kozim

Lekka sałata z grapefruitem

Letnia sałatka krabowa

Pieczarki z mozarellą

Klasyczna sałatka warzywna

Grzyby z patelni

Grzybki w occie

Lekka sałatka melonowa z ogórkiem

Sałatka z krewetkami

Sałatka z makaronem

Sałatka Plutki z bobu

Sałatka krabowa z pomidorami

Faszerowane pieczarki