|
|
Nalewka na pigwie |
|
Pigwówka - super nalewka na owocach pigwy.
Jak wiele dobrych nalewek, i ta wymaga czasu - co najmniej 6 miesięcy do dojrzałości. Oczywiście im dłużej stoi, tym lepsza.
Na zdjęciu dopiero co zlana do butelek, stąd ten jasny kolor. Zdarzyło mi się pić 10-letnią o bogatym, szlachetnym kolorze i świetnym głębokim smaku.
Zdecydowanie warto poczekać!
- owoce pigwy
- cukier (1kg na 1 kg przygotowanych owoców do zalania)
- spirytus lub wódka
- Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne.
- Zasypać cukrem (1kg na 1kg).
- Przykryć gazż i odstawić na 1 tydzień - 10 dni. Mieszać co kilka dni do rozpuszczenia cukru.
- Zalać spirytusem (1 : 2 z wodą)
Lub wwódką (1:1), a zamocnić moĹźna spirytusem jak ktoś woli. Odstawić na 2 tygodnie. (Uwaga: ma stać w zamkniętym naczyniu)
- Zlać, a owoce wyrzucić.
Ma stać co najmniej 6 miesięcy. Może i kilka lat dla lepszego efektu.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|