Czasem nachodzi mnie ochota na to proste danie - smażoną wątróbkę drobiową.
- wątróbki drobiowe - ile zależy od jak głodne osoby są
- sporo cebuli
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
- Przygotować wątróbki, odkroić błony i żyłki, starając się zachować kształt kawałków mięsa. Ewentualną krew przemyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
- Cebulę kroję w plasterki.
- Tuż przed smażeniem oprószyć wątróbki mąką, strzepnąć jej nadmiar. Nie solić!
- Smażymy na gorącej patelni, starając się jak najmniej przewracać i nie nakłuwać wątróbek. Ok 3-4 min z każdej strony, nie za długo, do momentu przyrumienienia.
W połowie gdzieś smażenia po przewróceniu dodaję cebulę z boku patelni. Jak mamy za dużo wątróbki i się nie mieści, smażymy cebulę po zdjęciu mięsa na tej samej patelni.
- Posolić i popieprzyć dopiero przed samym podaniem. Smacznego!
Niektórzy dodają jabłka do smażenia.
Góra
|