|
|
Nalewka malinowa |
|
Malinówka - klasyczna nalewka na owocach.
- maliny przebrane
- cukier
- spirytus lub wódka
Jest kilka szkół przyrządzania malinówki, tu podaję jedną z nich.
- Ja nie myję owoców, są tak delikatne, ale przebieram je przed użyciem. Zapisać wagę.
- Owoce zasypać cukrem w słoju (do przykrycia; na 1kg owoców ok. 15 dag cukru).
- Przykryć gazą i odstawić na kilka tygodni do puszczenia soków i lekkiej fermentacji. Czas zależy od warunków i temperatury.
Potrząsać słojem co pewien czas, by cukier się rozpuścił.
- Zalać spirytusem (na 1kg malin 0,5L spirytusu); jeżeli wódką to 1:1. Odstawić na 6 tygodni. (Uwaga: ma stać w zamkniętym naczyniu)
- Przecedzić przez lejek z watą lub kilkakrotnie złożoną gazą.
Ma stać co najmniej 6 miesięcy.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|