|
|
Karp pieczony z cebulką |
|
Karp na ciepło, polecany na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia.
Przepis pochodzi od koleżanki Justyny.
Bardzo proste i pyszne danie z karpia.
Znakomite do przygotowania dzień wcześniej, do podgrzania tuż przed podaniem na stół.
- dzwonka karpia
- sól, pieprz do smaku
- cebula pokrojona w półplasterki
- nieco masła
- mąka i olej do smażenia
- Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Jeżeli musimy przechować z 1 dzień - posolić i trzymać w lodówce tak przygotowanego.
- Przyprawione dzwonka lekko oprószyć mąką i krótko przesmażyć na oliwie.
Na tej samej patelni co karp, przesmażyć cebulę.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć cebulką. Po przestygnięciu wstawić do lodówki, pod przykryciem. Będzie lepsze, jak postoi tak z dzień.
- W dniu podania wyjąć z lodówki niceo wcześniej, by doszło do temperatury pokojowej.
- Na rybę układać wiórka masła i podpiec w piekarniku (180 stopni Celsjusza) 20-25 min. Podawać na ciepło z chlebem.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|