Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Śniadania Domowa granola z płatków owsianych YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Domowa granola z płatków owsianych
Domowa granola z płatków owsianych do mleka lub jogurtu. Zdrowa opcja na drugie śniadanie do pracy, z dodatkami jakie lubisz i bez tony cukru!
Ciekawe, że smakuje nawet osobom zwyczajowo nie lubiącym owsianki, czy zup mlecznych.




Składniki
  • 2 szklanki surowych płatków owsianych (Uwaga - nie błyskawiczne płatki, które są już przetworzone i z dodatkami), np. Kupca zwykłe classic
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego (oliwa z oliwek jakoś nie pasuje)
  • w sumie ok 3/4 szklanki dodatków: suszone owoce (żurawina, rodzynki, banany), orzechy (laskowe, płatki migdałów, nerkowce), pestki (słonecznika, dyni) - co kto lubi
  • 2 łyżki syropu klonowego, można też użyć miodu
  • widziałam też w przepisach szczyptę soli, kilka kropli zapachu waniliowego - nigdy nie dawałam, i tak było super
Wskazówki
  1. Nagrzac piekarnik do 120C.
  2. Wymieszać w misce płatki z olejem i miodem, syropem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  3. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wyłożyć płatki równo. Piec 15 minut, wyjąć i przemieszać płatki. Zwiększyć temperaturę do 160C i piec przez kolejne 10 minut lub do lekkiego zbrązowania.
  4. Ważne, by płatki dobrze wystygły przed przełożeniem do pojemnika (ja używam słoika szklanego do przechowywania). Podawać z mlekiem lub jogurtem.


Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Śniadania


Podobne strony

Jajka z guacamole

Jajecznica po wiejsku