Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przetwory Papryka marynowana YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Papryka marynowana
Klasyczna przystawka do wędlin, serów; znakomita do koreczków na party.
Podane proporcje wystarczą na 12 słoików, jako że papryka kiepsko się 'upycha' w słoikach.

Składniki
  • 1 i 1/2 kg papryki czerwonej
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1 szklanka octu 10%
  • sól, cukier
Wskazówki
  1. Paprykę umyć, pokroić w cząstki (ćwiartki lub ósemki) i usunąć gniazda nasienne.
  2. Zagotować zalewę: olej, ocet z 3 szklankami wody.
    Dodać sól i cukier.
    Do wrzącej zalewy wrzucać partiami paprykę i gotować z 3 minuty (uwaga, by się nie rozgotowała).
  3. Gorące papryki układać w słoikach, zalać zalewą i zamykać.
    Słoiki ustawić do góry dnem, by się zassały.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przetwory

Marynaty


Podobne strony

Ogórki małosolne

Grzybki w occie

Ogórki konserwowe

Śliwki Jagusi