|
|
Rogaliki kruche |
|
Podobne do rogalików drożdżowych, tylko nie wymagają drożdży. :-)
Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie takie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
Przepis pochodzi z mojej rodziny, często towarzyszyły spotkaniom przy karcianym stoliku.
- 0,5 kg mąki
- 25 dag masła
- 6 łyżek cukru
- 25 dag śmietany (używam 18%)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag dżemu (dobry jest nierzadki i kwaskowy, np. z czarnej porzeczki lub śliwkowy)
- do posypania: cukier puder
- Mąkę z proszkiem przesiać przez sito.
Masło posiekać na mące.
Połączyć ze śmietaną wymieszaną z cukrem.
Wyrobić jednolite ciasto.
- Rozwałkować na placki dość cienkie (3 mm).
Wykrajać trójkąty.
Nadzienie układać łyżeczką przy dolnym, dłuższym boku trójkąta i rolować do góry, w kierunku czubka.
Po zrolowaniu zagiąć ku sobie wolne końce - powstanie rogalik.
- Wstawiać do gorącego piekarnika 180-200 st.
Piec ok. 25-30 minut, aż nie będą blade.
Gorące posypywać cukrem pudrem.
Góra
|
| |