|
|
Wódka na pomarańczy z kawą |
|
Coś przepysznego!
Są dwa główne elementy gwarantujące sukces: szeroki słoik z dużym otworem i... cierpliwość. :)
Słyszałam też o wersji: cytryna z kawą. Jeszcze nie wypróbowałam, ale brzmi ciekawie!
- 1 pomarańcza
- garść całych ziaren kawy (ok. 40 ziaren)
- 25 ml spirytusu
- cukier
- Sparzoną pomarańczę naszpikować ziarnami kawy (podobnie jak na gwiazdkę ozdobne owoce z goździkami).
- Włożyć całą pomarańczę do słoika - słoik powinien być odpowiednio szeroki w otworze, by pomieścić owoc, natomiast nie za duży generalnie.
- Zalać spirytusem rozcieńczonym w proporcji 1:1 z wodą z cukrem (na 0,25l spirytusu ok. 40g cukru).
Owoc powinien być przykryty płynem.
- Odstawić na 3 tygodnie...
- Zlać.
UWAGA: nie wyciskać owocu (niestety wyrzucić), bo wódka zgorzknieje.
- I cały pic polega teraz na odczekaniu, by wódka dojrzała.
Udało mi się pić 3-letnią... Ech, marzenie!
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|