Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Wódki Wódka na pomarańczy z kawą YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Wódka na pomarańczy z kawą
Coś przepysznego!
Są dwa główne elementy gwarantujące sukces: szeroki słoik z dużym otworem i... cierpliwość. :)
Słyszałam też o wersji: cytryna z kawą. Jeszcze nie wypróbowałam, ale brzmi ciekawie!

Składniki
  • 1 pomarańcza
  • garść całych ziaren kawy (ok. 40 ziaren)
  • 25 ml spirytusu
  • cukier
Wskazówki
  1. Sparzoną pomarańczę naszpikować ziarnami kawy (podobnie jak na gwiazdkę ozdobne owoce z goździkami).
  2. Włożyć całą pomarańczę do słoika - słoik powinien być odpowiednio szeroki w otworze, by pomieścić owoc, natomiast nie za duży generalnie.
  3. Zalać spirytusem rozcieńczonym w proporcji 1:1 z wodą z cukrem (na 0,25l spirytusu ok. 40g cukru).
    Owoc powinien być przykryty płynem.
  4. Odstawić na 3 tygodnie...
  5. Zlać.
    UWAGA: nie wyciskać owocu (niestety wyrzucić), bo wódka zgorzknieje.
  6. I cały pic polega teraz na odczekaniu, by wódka dojrzała.
    Udało mi się pić 3-letnią... Ech, marzenie!
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Wódki


Podobne strony

Pigwówka

Wódka miodowa

Cytrynówka

Wódka kakaowa

Chodynówka