Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Zupy Zupa z kiszonej kapusty YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Zupa z kiszonej kapusty
Zupa z kiszonej kapusty ma wyrazisty, ostry smak. Najsmaczniejsza zimną zimą, podawana z ziemniakami okraszonymi cebulką lub samym chlebem.

Składniki
  • koniecznie wędzone żeberka (od biedy skórka z boczku dodana do zwykłych kości np. schabowych)
  • włoszczyzna do zupy:
    2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
  • kapusta kiszona bez dodatków
  • sól do smaku, dodaję pod koniec
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • kilka bóbek ziela angielskiego
  • cebula
  • słonina lub boczek na skwarki
Wskazówki
  1. Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
  2. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
  3. Gdy bazę mamy już ugotowaną, wrzucam do niej poszatkowaną drobno kapustę i gotuję do miękkości.
    Trochę to trwa...
  4. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę lub dwie.
    Jak kto lubi, zrobić skwarki.
  5. Gdy kapusta będzie miękka, dodać skwarki i cebulkę.
    Zagotować.
    Doprawić do smaku solą.
Góra

Komentarze
#1
Anka29 napisał(a) dnia 2014-02-06 22:56:40
ja zaciągam jeszcze zasmażką
(mąką podsmażona na maśle)

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Zupy


Podobne strony

Uszka z grzybami do barszczu

Zupa grochowa

Zupa ryżowa z kurczakiem

Zupa ogórkowa

Zupa pomidorowa

Rosół z kury