|
|
Faworki, czyli chrust |
|
Faworki są dość pracochłonnym deserem. Ale zdecydowanie warto się pomęczyć!
Standardowo serwowane na Sylwestra i w okresie karnawału. Jednak na Suwalszczyźnie występują całorocznie
w postaci "mrowiska": ułożone w stos sklejany lukrem i posypane makiem.
A do smażenia potrzebne są 2 osoby: jedna smaży, druga posypuje gorące cukrem.
- 1/2 kg mąki
- 4-5 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 8 łyżek gęstej śmietany
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
- Wyrobić ciasto.
Ważne jest, by kilkakrotnie porządnie zbić ciasto wałkiem.
- Cienko wałkować i wykrawać faworki rydelkiem.
- Smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu.
- Wyjmować na papier, aby ociekł nadmiar tłuszczu.
Jeszcze gorące przesypywać obficie cukrem podrem.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|