Gdy jest sezon na grzyby, część zbiorów nieodmiennie kończy na patelni.
Bardzo smaczne danie grzybowe, które można serwować jako samodzielne dane z pieczywem czy ziemniaczkami, lub też jako dodatek do mięs.
Najlepiej, gdy mamy mieszankę różnych grzybów: maślaków, kurek, podgrzybków...
- obrane, umyte i pokrojone grzyby (niezbyt drobno)
- cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- śmietana
- Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju (niezbyt dużo).
Przesmażyć lekko, do zeszklenia, pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucić grzyby.
- Dusić bez przykrycia aż będą miękkie, a ewentualny sok wyparuje i zgęstnieje.
Przyprawić solą i pieprzem w trakcie duszenia.
- Jak ktoś lubi, dodać na koniec śmietanę.
Góra
|