|
|
Spaghetti carbonara |
|
Smaczny i prosty sposób na makaron z sosem śmietanowym z wykorzystaniem serka Philadelphia.
Można dowolnie zmieniać dodatki, np. dodać pieczarki, czy zamiast boczku - szynkę.
- makaron spaghetti
na 3 spore porcje wystarcza paczka 500g
- plasterki boczku, powiedzmy 6
- opakowanie serka Philadelphia (180g)
- 2 żółtka
- szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz do smaku
uwaga z solą: dodajemy boczek i rosół, które są już dość słone (można nawet obyć się bez dodawania soli)
- parmezan lub inny ser do posypania przed podaniem
- jak ktoś lubi, można posypać jeszcze zieloną pietruszką
- Ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Do gotującej się wody, przed wrzuceniem makaronu, dolewam łyżkę oleju, by makaron się nie sklejał - działa!
Odlać z pół szklanki wody po gotowaniu - może się przydać do rozluźnienia sosu.
- W międzyczasie przygotować sos:
- pokroić boczek (lub szynkę) w paseczki lub kostkę
- wymieszać w misce ser z żółtkami
- podsmażyć na dużej patelni boczek, wlać rosół
- Ugotowany makaron odsączyć na sitku i dodać do patelni z boczkiem; wymieszać.
Dodać masę serowo-żółtkową i dokładnie połączyć wszystkie składniki na patelni.
W tym momencie, jakby pasta była za mało mokra, można podlać wodą z gotowania makaronu.
- Podawać posypany serem i ewentualnie zieloną pietruszką.
Góra
|
Komentarze |
#1
Naamah
napisał(a) dnia
2013-10-03 13:35:52
|
Super przepis !!! Prosty w szczegolnosci ;-) a danie - przepyszne :) dzieki wielkie !! Polece Go znajomym :-)
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|